Sencha license

Kdo má vlastnit licenci a kdo nemusí nám objasní tento článek. Vágně uvedené podmínky mohou některé potencionální klienty mást.

Každý s klientů by měl vést v patrnosti fakt, že samotnou licenci vybíráme ještě před prvním řádkem projektu. Na výběr máme z několika produktů

  • Sencha Complete
  • Sencha Touch Bundle
  • Sencha Ext JS 5.x (nově se objeví od 1. 7. Ext JS 6.x)
  • Sencha GXT
  • Sencha Touch Support (samotná Sencha Touch je zdarma)
  • Sencha Architect (licence na tento nástroj nikoli samotné frameworky)
  • Ext.Net

Výše zmíněné produkty již definují zaměření projektu - bude psán v Javě, v .Netu či JavaScriptu. Nicméně pro samotný provoz projektu potřebujete vědět zda bude projekt pod:

  • GNU GPLv3 licencí
  • komerční licencí

Od loňského roku došlo ke změně počtu komerčních licencí (nově již není možné zakoupit licenci pro jednoho vývojáře). Tedy firma vyvíjející aplikaci musí nově zakoupit bundle s 5-ti licencemi. Co když ale na projektu spolupracuje konzultant, který již licenci má? Potřebuje pak naše firma licenci pro provoz? Odpověď částečně nalezneme v následujícím odstavci:

Consultants and systems integrators that develop applications must ensure that the third parties for which they develop are licensed for the Software. In some cases, you can transfer your license to the third party, and in other cases third parties will need to have their own Commercial License. Consultants cannot use the same license to build application for multiple customers, if the customers are to own the application.

Jsou zde tedy dvě možnosti, nicméně ty se zakládají na jednoduchém faktu - vlastní či nevlastní-li konzultant danou aplikaci.

Pokud jste tedy konzultantem, který vytváří vlastní aplikace, Váš zákazník nepotřebuje licenci, pokud on sám nebude provádět změny v aplikaci. Licence Vám umožňuje prodávat aplikaci několika klientům.

Pokud ale aplikaci vlastní Váš klient, musí on sám zakoupit licenci pro vývoj aplikace. Díky minimálně 5-ti licencím v bundle pak půjčuje po dobu vývoje licenci vývojářům a ti ji mají k dispozici po celou dobu vývoje projektu. Tedy i Vy jako konzultant nemusíte mít licenci po dobu vývoje. Nicméně se zapůjčenou licencí nemůžete vytvářet vlastní aplikace a ty pak prodávat. Licence je po celou dobu vlastnictvím Vašeho klienta.